Kış aylarının bitmesinden sonra evin her yerinin detaylı bir şekilde temizlenmesi bahar temizliğinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Bahar temizliği evin her kısmına yapılmalıdır.
Bahar Temizliği Nasıl Gerçekleşir?
Bahar temizliğinin kısa sürede ve daha kolay şekilde yapılması için ilk önce hangi işlemlerden başlanması gerektiğine dair kafada planların yapılmasında yarar vardır. İlk olarak hangi odanın bahar temizliği yapılacağı düşünülmelidir. Daha sonra halı, yorgan ve perde gibi eşyaların temizlenmesi ile işe başlanmalıdır. Bahar temizliğinin en önemli noktalarından biri, evde bulunan gereksiz veya kullanılmayan eşyaların evin içinden atıp kalabalıktan uzaklaşmaktır.
Bahar Temizliğinde Nereler Silinir?
Aşağıda bahar temizliğinde silinmesi önemli olan yerler hakkında ayrıntılarıyla yer alır:
- Bahar temizliğinde en uzun olarak mutfakta zaman harcanır. Mutfağın daha temiz ve ferah bir yapıda olması için öncelikle kullanılmayan kavanozları ve plastik kapları atmanız gerekir. Ardından mutfak tavanlarının silinmesi önemlidir. Daha sonra fırın ve buzdolabını güzelce silin. Mutfak dolaplarının içinin de detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekir. Raflarda mutfak araç ve gereçleri varsa, onları da silmelisiniz. En son olarak derin dondurucunun içini temizleyip mutfak temizliğini tamamlayın.
- Oturma odasının da temizliği oldukça önemlidir. Öncelikle mobilyaların üstünü silmeniz gerekir. Daha sonra oturma odasında kitaplık varsa, kitaplığınızı güzelce düzenleyin. Ardından perdeleri, halıları ve örtüleri kaldırıp silkeleyin ve havalandırın.
- Yatak odasının temizliğini yapmak için öncelikle yaz ayı geldiğinde yorganları, battaniyeleri, kışlık kıyafetleri iyice yıkayıp hurçların içine güzelce yerleştirip bir sonraki kış ayına kadar dolabınızda muhafaza edin. Yastıkları da yıkamakta yarar vardır. Kıyafet dolabınızın içini en derine kadar temizleyip yazlık kıyafetlerinizi yerleştirmeye başlayın.
Ayrıca baca temizliği nasıl yapılır? Bilgilerini inceleyebilirsiniz.
Bahar Temizliğinde Banyo Nasıl Temizlenir?
Aşağıda bahar temizliğinde banyonun nasıl temizlenmesi gerektiği ile ilgili ayrıntılar sırasıyla açıklanmaktadır:
- İlk olarak banyo havlularınızı sirkeli su ile yıkamanız gerekir.
- Daha sonra banyo dolabınızda son kullanma tarihi geçmiş kişisel bakım ürünlerinin hepsini atıp dolabınızı temizleyin.
- Banyoda yer alan cam ve aynaların su lekesi oluşturmaması için ıslak bir bezle silip daha sonra naylonlu bez ile gliserinli suyu sürmeye başlayın. Bu sayede aynalar hiçbir zaman buğulanmaz ve su tutmaz.
Bahar Temizliğinde Hijyenik Temizlik İçin Ne Yapılmalı?
Aşağıda bahar temizliğinin hijyenik bir şekilde yapılması için uygulanması gereken adımlar tek tek verilmektedir:
- Kış ayı boyunca uzun süre kapalı olan balkon ya da terasların en derine kadar temizlenmesi gerekir.
- Garajınız var ise, garajda gereksiz ve kullanılmayan eşyaları da atmanız gerekir.
- Zemin yüzeylerinin temizliği de oldukça önemlidir. Özellikle mermer gibi yüzeylerin temizliğini yapmak için çamaşır suyu ya da sentetik bazlı yüzey temizleyicilerin kullanılmaması gerekir. Aynı zamanda mermer yüzeylerini temizlerken sirke ve kireç çözücüyü de kullanmaktan vazgeçin.
- Parkelerinizi ıslak bezle sildikten sonra su lekeleri kalmaması için muhakkak kuru bir bez yardımı ile kurulamanız gerekir. Mikro fiber bezler parkelerin üzerinde su lekelerinin oluşmasını engeller. Parke yüzeyinin zarar görmemesi için Arap sabununun içine bir fincan sirke koyup temizliği yapmanız daha doğru olacaktır. Parkelerin hiçbir zaman nemli kalmaması gerekir.
- Seramik karoların temizlenmesi de oldukça zordur. Bahar temizliğinde seramik karoları temizlemek için öncelikle elektrik süpürgesini çalıştırmanız gerekir. Tozların elektrik süpürgesi ile alınmasından sonra ılık suyun üzerinde yüzey temizleyicisi ekleyin ve silmeye başlayın. Tuz ruhu ve kireç çözücülerin seramik karoların temizliğinde kullanılmaması gerekir. Bu ürünlerin kullanılması durumunda seramik yüzeyleri zarar görür. Bunun yerine Arap sabunu kullanarak seramik karoların temizliğini kolay ve güvenli şekilde yapabilirsiniz.