Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır, Hangi Deterjan Kullanılır?

Detaylı bir şekilde mutfak temizliği yapmak için öncelikle mutfakta halledeceğiniz temizlik işlemlerini bölümlere ayırmanız gerekir. Mutfak temizliğine doğrudan girmeniz durumunda gözünüzden kaçan kısımların olması muhtemeldir. Bu durumda da mutfak temizliğini tamamlamış olabilirsiniz fakat daha detaylı ve tam bir temizlik için yapmanız gereken mutfak temizliğini bölümlere ayırmak ve bir bölümün temizliği bitmeden diğer bölüme geçmemektir. Böylece mutfağınızı en ince ayrıntısına kadar en etkili şekilde temizlemiş olacaksınız.

Mutfak Dolapları Aşaması

Temizliğe mutfak dolaplarından başlayabilirsiniz. Mutfak dolaplarını temizlerken sirke kullanabilirsiniz. Sirke sayesinde yapacağınız uygulamalar akabinde mutfak dolaplarınızdaki en etkili temizliği gerçekleştirebilirsiniz. Sirkeyle birlikte ılık su kullanmanız da önerilmektedir. Böylece mutfak dolaplarınızdaki yağ lekelerinden daha kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz. Mutfak dolaplarınız parlak bir yüzeye sahipse temizleme işlemleriniz tamamlandığında kuru bir bez kullanarak kurulamanız gerekir. Aksi takdirde mutfak dolaplarınızda su lekelerinin kalması söz konusudur.

Buzdolabı Aşaması

Buzdolabınızı temizlemek için öncelikle fazlalıklardan kurtulmalısınız. Dolayısıyla buzdolabınızda bulunan ürünlerden hangilerinin son kullanma tarihi geçmişse ya da hangileri bozulmuşsa onları çöpe atmakla başlayın. Artık kullanılamayacak ürünlerden kurtulduktan sonra buzdolabı raflarını ayırın. Ilık su ve sirke karışımı kullanarak buzdolabının içerisini temizlemeye başlayın ve kuru bir bez ile durulama işlemini gerçekleştirin. Buz dolabının içerisini temizledikten sonra kenara ayırdığınız rafları bulaşık deterjanı kullanarak güzelce silin. Silme işlemi akabinde bu rafları durulayın ya da kuruması için bekletmeye başlayın. Derin dondurucu temizliği içinse öncelikle içerisindeki gıdaların çıkarılması ve buzdolabının fişinin çekilmesi gerekir. Böylece derin dondurucu kısmındaki buzlar çözünecek ve temizliğiniz de daha etkili bir şekilde gerçekleşecek. Buzlar çözüldükten sonra sirke ve ılık su karışımını derin dondurucu kısmının temizliğinde de kullanabilirsiniz.

Ayrıca detaylı ev temizliği nasıl yapılır? Bilgilerine bakabilirsiniz.

Ocak Aşaması

mutfak ocak temizligi

Ocakların temiz olması mutfak temizliği açısından önemlidir. Ocakları detaylı bir şekilde temizleyebilmek için ocağınızın eklentilerini çıkartmanız gerekebilir. Ocağın üzerinde bulunan eklentileri çıkartmakla başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra eğer gaz düğmeleri de ayrılabilir olma özelliğine sahipse bu gaz düğmelerini de çıkartarak temizliğe başlamanız sizin yararınıza olacak. Eğer ocağınızda kurumuş yağ ve yemek lekeleri bulunuyorsa ılık bir su dökerek yağ lekelerinin yumuşamasını sağladıktan sonra bir süngerle ocağınızın kabasını almalısınız. Akabinde süngere biraz çamaşır suyu damlatmanız gerekir. Bu süngerle ocağınızdaki çıkmayan lekeleri temizleyebilirsiniz. Zorlu lekelerden de kurtulduktan sonra bir el beziyle birlikte ocağınızın üstünü durulayın. Ocağınızın yüzey temizliği tamamlandıktan sonra çıkardığınız ocak telini de süngerle güzelce silin. Ocak telinde de zorlu lekeler bulunuyorsa yine bir süngere çamaşır suyu damlatarak temizliği sürdürebilirsiniz. Bütün bu işlemler tamamlandıktan sonra ocak telini ve gaz düğmelerini suda durulayın ve kurumaları için bekletin.

Fırın Aşaması

Fırındaki tepsilerin ve tellerin çıkartılıp temizlenmesiyle temizliğe koyulabilirsiniz. Ilık su kullanarak yağ ve yemek lekelerinden daha kolay kurtulmanız mümkündür. Eğer lekeler kurumuşsa karbonat ve limon karışımıyla bu kurumuş lekeleri temizleyebilirsiniz. Söz konusu olan kuru lekelerin üzerine karbonat ve birkaç damla limon sıkarak temizliğinizi sürdürebilirsiniz. Bir sünger yardımıyla tepsilerin ve tellerin kabasını alın. Sonrasında bulaşık deterjanı kullanarak fırınınızın camlarını içeriden ve dışarıdan güzelce temizleyin ve akabinde durulama işlemini kuru bir bez ile gerçekleştirin.

Tezgâh Aşaması

Tezgâh temizliğini sünger, bulaşık deterjanı ve çamaşır yardımıyla yapabilirsiniz. Tezgâhınıza çok fazla olmamak koşuluyla çamaşır suyu ve deterjan dökerek başlayın. Sonra bir sünger alın ve temizliğe başlayın. Ne kadar iyi köpürtürseniz o kadar güzel bir temizlik sağlayacaksınız. Eğer bazı kısımlara sünger aracılığıyla ulaşamıyorsanız bu kısımların temizliği için ise bulaşık teli kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu işlem bittikten sonra el beziyle tezgâhınızı güzelce kurulayın ve mutfak temizliğini tamamlayın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tıkla Hemen Ara