Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpforms-lite domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/beylik17/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: _load_textdomain_just_in_time işlevi yanlış çağrıldı. Translation loading for the astra domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Ayrıntılı bilgi almak için lütfen WordPress hata ayıklama bölümüne bakın. (Bu ileti 6.7.0 sürümünde eklendi.) in /home/beylik17/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Baca Temizliği Nasıl Yapılır? Baca Temizleme Yöntemi

Baca Temizliği Nasıl Yapılır? Baca Temizleme Yöntemi

Baca temizliği soba kullanımından önce yapılması gereken en önemli işlemlerden biridir. Soba yakılmadan önce ya da havaların ısınmasının ardından bütün kış yanan sobanın bacasını önce kurum tozundan arındırıp baca içerisinde kağıt yakmanız bacanızın içerisindeki kurum pisliğini temizlemektedir. Baca temizliği yapılmazsa sobanın yakılmasının ardından dışarı atılması gerek zehirli duman atılamayacağından dolayı evin içine sızıntı yapmaya başlar ve bu durum hayati risklere yol açabilir. Uzun süreli kullanılmayan sobanın bacasını temizlemek evin daha iyi ısınmasını mümkün hale getirir. Ayrıca baca temizliği olası soba zehirlenmelerinin de önüne geçer. Soba temizliği için bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • El ile temizleme yöntemi,
  • Mekanik temizleme yöntemi,
  • Kimyasal temizleme yöntemi.

Yukarıdaki yöntemler sayesinde baca içerisinde oluşan zift ve kurum gibi pislikleri kolaylıkla temizlemek mümkündür.

El ile Temizleme Yöntemi

Son derece basit bir yöntem olan el ile temizleme yöntemi baca temizliği yöntemleri arasında azda olsa tehlike barındıran yöntemler arasında yer alır. Baca temizliği yapılabilmesi için kişinin gerekli güvenlik önlemlerini alarak çatıya bacanın olduğu yere çıkması gerekmektedir. Ardından kalın bir ip ve ipin ucuna bağlanmış bir ağırlığı bacadan aşağı sarkıtmalıdır. Bu aşamada unutulmaması gereken önemli husus ise bu işlem yapılırken soba deliklerinin kapalı olması gerektiğidir. İpin geri çekilmesinin ardından soba delikleri açılır ve içerisinde biriken kurum temizlenebilir. Bu yöntemin tehlikeli sayılmasının nedeni ise bacadan aşağı sallandırılan ipin baca içerisine takılması ya da ipin ucuna bağlanan ağırlığın baca içerisinde kalması örnek olarak gösterilebilir.

Ayrıca avize temizliği bilgilerine bakabilirsiniz.

Mekanik Temizleme Yöntemi

baca mekanik temizleme yontemi

Baca temizleme yöntemleri arasında yer alan mekanik temizleme yöntemi en hızlı ve en kolay yöntem olarak gösterilebilir. Mekanik baca temizleme yöntemini profesyonel kişilere yaptırmak daha mantıklı bir seçim olacaktır. Kişinin bu işlemi kendisi uygulamaya kalkması durumunda en ufak bir yanlış uygulamanın ardından bacaya önemli ölçüde zarar verebilir. Bu yöntem için gerekli bazı materyalleri sağlamak gereklidir. Bu materyaller; fırfır küçük bir kepçe, ağırlık ve çelik kablodur. Uygulanacak işlem ise çelik kablonun ucuna baca temizliği yapacak olan fırfırı takmak ile başlar. Ağırlığın mekanizmaya eklenmesinin ardından baca içerisine salınmalı ve aşağı yukarı, ileri geri hareketleri ile baca içerisinde oluşan bütün pisliklerin dökülmesi sağlanır. İşlemi uygulayan kişinin baca içerisinde bulunan pisliklerin tamamen temizlendiğine kanaat getirmesi üzerine bir kepçe ve elektrikli süpürge yardımıyla dökülen pisliğin çekilmesi gerekir. Bu sayede baca temizlenmiş olur.

Kimyasal Temizleme Yöntemi

En rahat temizleme yöntemi olarak kabul edilen kimyasal temizleme yöntemi en tehlikeli yöntemlerden biridir. Bacanın içerisine gerekli kimyasallar ile ateş yakmak, içerisinde biriken pisliklerin yanmasına vesile olacaktır. Ancak bu işlem dikkatli bir şekilde yapılmazsa bacada uzun süreli ateş yanmasına sebebiyet verebilir. Bu durumda ise bacada çatlaklar oluşabilir. Soba içerisine atılacak kimyasal ile temizlik yapmak mümkündür. Piyasada bu işlemi gerçekleştirmek için satılan kimyasallardan alınabilir ve ateşin içerisine atarak bacadaki pislikler temizlenebilir.

Bacada Oluşan Pislikler Ne Zaman Temizlenmelidir?

Baca temizliği için belirli bir zaman dilimi yoktur.Beylikdüzü temizlik firmaları  Bacanın sürekli kullanılması durumunda kişinin baca içerisinde pislikleri belirli periyotlarda temizlemelidir. Çok yüksek ateşin yandığı fırınlarda belirli aralıklarda düzenli olarak temizlik yapılmalıdır. Soba kullanan kişiler ise ayda en az bir kere temizlik yapmalıdır. Baca temizliği yapılması sadece bacada oluşan pisliklerin temizlenmesine değil aynı zamanda sobanın, yüksek ateş yakan fırınların ya da şöminelerin daha iyi ısıtması için oldukça önemlidir. Bundan dolayı baca temizliği düzenli periyotlar halinde takip edilmeli ve baca içerisinde oluşan pisliğin belirli yöntemlerle temizlenmesi gerekir.Firmamız parlayan temizlikle Dış cephe cam temizliği m2 fiyatları adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tıkla Hemen Ara