Avize temizliği sonrasında avizelere parlaklık gelir. Avize temizliği yapılırken kullanılan deterjanın avizenin yapısına zarar vermemesi de önemlidir.
Avize Temizliğinde Deterjan Nasıl Kullanılır?
Avize temizliği yaparken fiyat ve performans açısından kaliteli deterjanlar seçilmelidir. Deterjan seçiminde içinde yer alan maddelerin avizeye zarar vermemesi gerekir. Bunun için az miktarda deneme yapılabilir. Deterjan seçimlerinde içinde yer alan kimyasal maddelerin çok fazla yoğun olmamasına da dikkat edilebilir.
Ayrıca deterjan yerine doğal temizleyiciler de tercih edilebilir. Evlerde genel temizlik için kullanılan sirke avize temizliğinde de kullanılabilir. Suyun içine az miktarda sirke konulduktan sonra iyice karıştırılır. Ardından bez ile avizeler silinir. Sirke kullanılması avizenin daha parlak olmasına da yardım eder. Bununla birlikte su içine farklı doğal sıvı sabunlar ya da deterjanlar yapıldığında onlar da ilave edilebilir.
Avize Temizliği Pratik Şekilde Nasıl Gerçekleşir?
Avizeleri kolayca temizlemek isteyenler püskürtmeli şişeler kullanabilir. Şişenin içine su ve temizleyici koyulup çalkalanır. Ardından avizenin üzerine püskürtme işlemi yapılır ve bez ile hafifçe silinir. Burada küçük bez kullanılması yeterlidir. Bazı avizelerin üzerinde yer alan detaylar çok fazladır. Bu detayların pratik ve kısa zaman içinde temizlenebilmesi için yardımcı olur. Ayrıca detaylara zarar vermek istemeyenler de bu yöntemi tercih edebilir.
Ayrıca zeminde lake boya nasıl çıkarılır? Bilgilerini inceleyebilirsiniz.
Avize Temizliğinde Hangi Bez Tercih Edilmeli?
Avizeler temizlenirken bakterileri tutmayan ve leke bırakmayan bezler tercih edilmelidir. Evlerde eski pamuklu çamaşırlar da değerlendirmek amacı ile bez haline getirilebilir. Bununla birlikte piyasada mikro fiber bezler bulunur. Her yere kolayca erişilebilir olan bezler büyük marketlerde ya da temizlik malzemeleri satılan yerlerden temin edilir. Sentetik malzemeden yapılmış bezler kullanıldığında avizeler üzerinde lekeler oluşur. Cam silmek için kullanılan bezler de avize temizliği için seçenek olabilir.
Avize Temizliği Sıklığı Ne Olmalı?
Avize temizliği haftada en az bir kez yapılmalıdır. Evlerde toz olması halinde en çok tozlu görünen eşyalardan birisi avizelerdir. Özellikle tüylü halılardan da tozlar havaya kalkarak avizelerin tozlanmasına sebep olabilir. Bu durumlarda haftada minimum olarak 1 ya da 2 kez temizlik olmalıdır. Avizelerde temizlik yapılmazsa görüntülerde sıkıntı olabileceği gibi aydınlatmalarında da sıkıntı yaşanır. Işığın yansımasını engeller ve daha karanlık ortamların oluşmasına neden olur. Bundan dolayı temizliğe önem verilmeli ve asgari olarak ihtiyaç duyulan temizlik yapılmalıdır.
Avizeler Temizlendiğinde Yapısı Bozulur Mu?
Avizelerin yapısı temizlik işleminden sonra bozulmaz. Dikkatli ve özenli şekilde yapılan temizlikler sonrasında boyasında ya da taşlarında bozulma gibi durumlar söz konusu değildir. Fakat kullanılan bezin yapısı ve seçilen deterjan yapılarının bozulmasını belirleyen iki temel etkendir. Sadece tavan avizeleri değil, abajur şeklinde olan avizeler de pratikçe temizlenebilir. Abajur şeklinde olan avizelerin temizliğine ek olarak ayakların temizliği de eklenir. Ayaklar da deterjanlı su ile temizlendikten sonra gövde kısmı silinir. Ardından taşlar tek tek temizlenir. Her taşın özenli silinmesi taşların düşmesini engeller.
Bazı avizelerin ve abajurların dış kısmında boyalar vardır. Bu boyaların sentetik mi yoksa su bazlı mı olduğuna dikkat edilmelidir. Su bazlı boyalar fazla su karşısında dökülür. Zamanla yüzeyi kalkan yerlerin yeniden boyanması gerekir. Bu durumdan kaçınmak için püskürtme şeklinde uygulamalar yapılmalıdır. Sentetik boya ile üretilmiş avizelerde de yine aynı şekilde su ile fazla temastan kaçınılmalıdır. Ayrıca sentetik boya ile boyanmış yüzeylerin çizilme riski daha fazladır. Bu yüzden kullanılan bezin de tamamen pamuklu olması avizelerin çizilmesinin önüne geçer.