Fırın temizliği ihmal edilmemesi ve düzenli periyotlar halinde yapılması gereken bir eylemdir. Fırın evde sıklıkla kullanılan, en çok pasta ve börek gibi yiyeceklerin yapımını sağlayan bir eşyadır. Sürekli olarak yemek pişirildiği için zaman zaman temizlenmesi gerekir. Fırın temizliği yemeklerin buharından kaynaklanan, içerisinde oluşan kir ve yağ katmanını gidermek için yapılır.
Genellikle her pişirmeden sonra fırının iç yüzeyi ve camlarının yapılması gerekir. Ancak çoğu kişi bunu düzenli olarak yapmaz. Ertelenen fırın temizliği sonra yapıldığında kişi daha fazla yorulur. Fırın temizliği için evde bulunan maddelerle kolay bir şekilde temizlik yapılabilir. Gene erkeklerden alınan kimyasal ürünler kullanılır. Ancak evdeki ürünlerle yapılacak karışımlarla da fırının temizliği sağlanabilir.
Fırın Temizliği Püf Noktaları Nelerdir?
Fırın temizliğinde dikkat edilecek noktalar herkes tarafından bilindiğinde temizlik işlemi kolay hale gelir. Fırınını temizleyecek olan bir kişi fırını kullanma sıklığına göre temizlik zamanını seçebilir. Yemek yaparken genelde fırını kullanan gün içinde kek, kurabiye için fırın çalıştıran kişiler varsa iki kullanımda bir fırın temizliği yapması tavsiye edilir. Eğer temizlik ertelenirse yemek kalıntıları kurur ve lekeler çıkarılırken zorluk yaşanır. Çok kullanmayan kişiler buna rağmen temizliği sık sık gerçekleştiriyorsa fırın malzemelerine zarar verebilir.
Fırın temizliğinde kullanılacak bezin fırın camını çizmemesine özen gösterilmelidir. Leke çıkarmak için yapılacak sert darbeler fırın iç kaplamasının çizilmesine neden olabilir. Çamaşır suyu, kireç çözücü gibi yoğun temizlik maddelerinin kullanılması sağlığa zararlı olacağı için doğal malzemeler ile temizliğin yapılması önerilen bir durumdur. Eğer temizlikte bu kimyasal maddeler yine de kullanılacaksa kimyasal fazla solunmamalı ve eldiven takarak temizlik yapılmalıdır.
Sabun ve Portakal Yağı ile Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?
Sabun ve portakal yağı kullanılması fırının hem hijyeni hem de güzel kokması için tercih edilen bir yöntemdir. Evde bulunan bu malzemelerle hem sağlıklı hem de ekonomik bir şekilde fırın temizliği işlemi gerçekleştirilir. Kullanım süresini uzatmak, fırının daima temiz olması için yapılması gereken temizlik adımları şu şekildedir:
- Öncelikle 2 yemek kaşığı sabun, 2 yemek kaşığı karbonat, 1 tatlı kaşığı portakal yağı ve 1 fincan sıcak su bir kabın içerisinde karıştırılır.
- Tüm malzemeler tamamen eriyene kadar karıştırma işlemine devam edilir.
- 10 dakika boyunca 140 derecede çalıştırılır ve kapatılır.
- Ardından fırın çalışmıyorken bu karışım fırının iç kısmına uygulanır.
- Bir süre beklenir ve daha sonra nemli bir bez yardımı ile fırının içi silinir.
- Bu malzemelerin kullanılması ile Fırındaki yağ ve kirler tamamen temizlenir aynı zamanda fırında güzel bir koku oluşur.
Ayrıca buzdolabı temizliği bilgilerine bakabilirsiniz.
Fırın Camı Nasıl Temizlenir?
Fırın camı temizliğinde genellikle akla ilk olarak sirke gelir. Sirke yemeklerde ve salatalarda kullanıldığı gibi temizlik için de tercih edilen bir üründür. Fırında yemek yaparken şüphesiz en kirlenen yer fırın camıdır. Fırın camı uzun süre temizlenmediği takdirde fırında kahverengi renginde lekeler oluşabilir. Sirke ve sabunlu su karışımı ile bu lekelerden kurtulmak mümkündür. Karışımın uygulanma işlemi şöyledir:
- Aynı ölçülerde sirke ve su bir kaba eklenir.
- Bu karışımın içerisine sıvı sabun ya da rendelenmiş sabun konulur.
- Lekelerin kolay çıkması için karışımın içerisine karbonat da eklenebilir.
- Malzemeler karıştırılır ve sünger yardımı ile fırın temizliği için kullanılır.
- Son etapta nemli bir bezle fırının durulanma işlemi gerçekleştirilir.
- Fırın tellerindeki yağ ve kirden kurtulmak için de bu karışım kullanılabilir.
Fırındaki Koku Nasıl Giderilir?
Fırındaki kokuyu yok etmek için kullanılan bazı malzemeler bulunur. Evde hazırlanan limonlu su ile fırın temizlemek fırındaki kötü kokuları giderir ve fırına parlaklık sağlar. Bazen fırında pişen yemeklerin kokusu kalıcı olabilir. Bu kokudan şikayetçi olan kişiler bu yöntemi deneyebilir. Limonlu su ile yapılan fırın temizliğinin aşamaları şu şekildedir:
- Limon suyu ve bir miktar ılık su bir kap içerisinde karıştırılır.
- Bir bez ya da sünger bu karışım ile ıslatılır.
- Fırın cami, fırının tabanı ve yan yüzeyleri detaylı bir şekilde limonlu su ile temizlenir.
- Ilık su tercih edilmesi önemlidir.
- Temizlenen fırın limon kokusu sayesinde güzel kokar. Uygulama açısından basit olduğu için fırın temizliği her pişirmeden sonra yapılabilir.