Banyodaki istenmeyen bakteriler gözle görülemeyen fakat banyonun nemli ortamında kolayca barınıp üreyebilen organizmalardır. Bakteriler hayatımızda neredeyse her alanda vardır. Banyolar bu alanların en başında gelir. Banyolar sürekli nemli yapıları ve temizlik için kullanılmaları gereği çok daha fazla bakteri barındırırlar. Bu sebeple banyodaki temizlik mutfaktaki gibi oldukça önemlidir.
Banyo temizliğine dikkat etmek kişilerin aynı zamanda sağlıklarına da çok dikkat etmeleri anlamına gelir. Mutfak ve banyonun yeterince temiz olmaması sadece kirli bir ortam doğurmaz. Aynı zamanda banyoyu kullanan kişilerin sağlığını da olumsuz etkileyip bakteriyel hastalıkların doğmasına da sebep olur.
Banyodaki Bakteriler
Banyodaki istenmeyen bakteriler oldukça zararlı olabilir. Bu bakteriler tuvaletlerin oturulan yerlerinde, duş kabinlerinde ve küvetlerde, lavabolarda ve musluk başlıklarında bulunabilirler. Bulundukları alanın hijyenik temizliği yapılmazsa buralara temas eden kişilerin vücutlarına geçebilirler. Dokunulan veya temas edilen yüzeyler olduğu için buralardan mikrop kapmak oldukça olasıdır.
Banyodaki bakterilerden kurtulmak için tüm bu yüzeylerin düzenli olarak doğru temizlik malzemeleri ile temizlenmesi önerilir. Olabildiğince fazla sıklıkla yapılan temizlikler mikrop kapılması riskini azaltır. Yapılan temizliğin sadece su ile değil doğru temizlik maddeleri ve malzemeleri ile yapılması da çok önemlidir. Bakteriler sadece su ile yapılan bir temizliğin ardından bulundukları yüzeye tutunup canlı kalmaya devam ederler.
Banyo Temizliğinde Çamaşır Suyu
Banyo temizliğinde çamaşır suyu kullanılması bilinen en yaygın temizlik yöntemidir. Çamaşır suyu kullanımını uzmanlarda açıklamaları ile destekler. Sıradan temizlik ürünleri ile banyoda tam hijyen sağlamak mümkün değildir. Tüm yüzeylerde en iyi hijyeni sağlayacak malzeme çamaşır suyudur.
Klozetlerin ve etrafının her gün mutlaka çamaşır suyu ile temizlenmesi en öncelikli temizlik aşamasıdır. Bu işlem her gün hatta gerekli duyulduğundan gün içerisinde birden fazla defa yapılmalıdır. Tuvaletin temizliği banyo içerisindeki hijyeni sağlamak için ilk aşamadır. Banyolarda üreyen bakterilerin çok büyük bir oranı klozet ve çevresinde ürer. Bu sebeple de banyodaki istenmeyen bakterileri temizlemenin ilk aşaması tuvaleti temiz tutmaktır.
Avize temizliği neden önemlidir? Bilgilerini de inceleyebilirsiniz.
Banyo Temizliğinde Duşakabin
Banyo temizliğinde duşakabin tuvaletten sonra en sık kullanılan ikinci kısım olduğu için oldukça önemlidir. Banyoların duşakabinleri en çok nem tutan alanlarıdır. Bu kısımlar sıcak suyun buharı ve sıçrayan sularla sürekli nemli kalır. Duşakabinlerin klozet temizliğinde olduğu gibi çamaşır suyu gibi etkili temizlik malzemeleri ile düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
Ayrıca duşakabinlerin kullanıldıktan sonra buhar hapsedilmeden havalandırılması küf oluşumunu önler. Küf oluşması hijyen sağlanmasını engeller. Küflü yapılar bakteri barındırır. Bu sebeple küflenmenin önlenmesi için rutubetin en aza indirilmesi ve hijyenin sağlanması gereklidir. Küf barındıran banyo kısımlarının acilen çamaşır suyu ile fırçalanması, küfün yüzeyden kazınması önerilir.
Banyo Temizliğinde Çeşme ve Kapı Kolları
Banyo temizliğinde çeşme ve kapı kolları dikkat edilmesi gereken yüzeylerdendir. Özellikle banyo musluğu banyoya giren herkes tarafından kullanılır. Banyoda yapılan her şeyin ardından ellerin yıkanması gereklidir. Banyoya giren herkes mutlaka ellerini yıkayıp çıkar. Bu da banyoda musluk başlarının ve kapı kollarının sürekli dokunulduğu anlamına gelir.
Bu sürekli temas edilen yüzeyler dikkat edilmez ise yüksek oranda bakteri barındırabilir. Banyo musluklarının ve lavabonun içerisinin her gün mutlaka çamaşır suyu ile temizlenmesi önerilir. Böylelikle buralarda bakteri barınamaz. Kapı kolları da sürekli temas edilen yüzeyler olduğu için buraların da sürekli temizlenmesi gereklidir.
Bunlar dışında kullanılan havluların sürekli değiştirilmesi de hijyen için önerilir. Rutubetten ve nemli kalmaktan banyo havluları kısa sürede kötü koku yayabilir ve bakteri oluşumuna neden olabilir. Özellikle el havlularının kişisel olması ve her gün değiştirilmesi hijyen açısından önerilir.