Lavabo temizliği sıklıkla yapılan bir temizliktir. Çünkü lavabolar hem mutfakta hem de banyoda en sık kullanılan alanlardan biridir. Çoğu kişi lavabo temizliğini günlük olarak yapar. Genellikle beyaz lavabolar her gün kirlenir ve kir gözle görülür şekilde belli olur. Lavabo temizliği düzenli yapılmadığı takdirde lavaboda sararmalar ve kararmalar meydana gelebilir. Bu durum kalıcı leke oluşmaya kadar gider. Bunların haricinde kirlenen yüzeylerden dolayı lavaboda tıkanıklık meydana gelebilir.
Lavabo temizliğine önem vermeyen kişilerin sağlık problemi yaşaması olası bir durumdur. Çünkü lavabolar mikrop üreten bir alandır. Eğer bir evde lavabo temiz görünürse evin temiz olduğu anlaşılır. Lavabolar krem temizleyici ile temizlendiğinde parlak ve hijyenik bir görünüm verir. Lavabo temizliğine başlamadan önce lavaboda bulunan veya giderde oluşan kalıntıların tamamen arındırılması gerekir. Deterjan ve su ile temizlik yapılacağı için lavabo üzerinde hiçbir eşyanın kalmamasına özen gösterilir.
Mermer Lavabo Nasıl Temizlenir?
Mermer lavabo temizliği için farklı ürün kullanımı mevcuttur. Lavaboda oluşan lekenin türüne göre temizlik ürünü değişkenlik gösterir. Çamaşır suyuna amonyak ilave ederek lavabonun ovulması ile lavaboda oluşan lekeler giderilir. Ancak bol su ile durulamak ihmal edilmemelidir. Eğer lavaboda yağ lekesi bulunuyorsa yağ sökücü deterjanlardan faydalanılabilir.
Lavaboda pas oluştuysa oksalik asit denilen madde ile temizlik yapılabilir. Ancak bu maddenin su ile seyreltilmesi gerekir. Lavaboda oluşan sararmalar için sabunlu su karışımı tercih edilen yöntemler arasındadır. Sabunlu su ile lavabo temizlendikten sonra limon su ve tuz karışımı ile iyice silinir. Bol su ile duruladıktan sonra sararmanın giderildiği görülür. Eğer mürekkep lekesi ile karşılaşılırsa amonyak ve oksijenli su karışımı kullanılabilir.
Çelik Lavabo Nasıl Temizlenir?
Çelik lavabo temizliği en çok pas lekesi durumlarında yapılır. Beyaz sirke ve su karışımı pas lekesinin giderilmesi için yardımcı olur. Bu karışım lekenin üzerine döküldükten sonra bir süre beklenir ve bol su ile durulanır. Tuz ve kireç lekeleri için kireç çözücü deterjanlar kullanılabilir.
Eğer lavaboda çıkması zor olan lekeler bulunuyorsa içerisinde klor içeren temizlik maddelerinin kullanılması önerilir. Bu maddeler ile fazla temastan kaçınmak gerekir. Çünkü deriyi tahriş edici etkileri bulunur. Lavabo temizlerken deterjan tercih eden kişilerin eldiven kullanması gerekir. Deterjanların fazla solunması kişinin nefes almasında zorluk çıkarabilir. Bu yüzden lavabo temizliği yapılan ortamlarda bulunmamak önemlidir.
Ayrıca halı temizliği hakkında merak edilenlere bakabilirsiniz.
Lavabo Tıkandığında Ne Yapmak Gerekir?
Lavabo tıkanma problemi her evde görülen bir problemdir. Lavabonun tıkanmasının birden fazla sebebi vardır. Mutfak lavabolarında yemek artıkları, çay çöpleri ve sebzelerin parçaları tıkanmaya yol açabilir. Banyodaki lavabolarda ise tıkanma sebepleri genellikle saçlardan veya giderdeki kir kalıntılarından oluşur.
Lavabo tıkandığı zaman herkes bu durumdan rahatsızlık duyar. Problemi önlem almak için çöplerin lavaboya atılmasından kaçınmak gerekir. Bulaşık makinalarının giderleri ile lavabo giderleri aynı bağlantıya sahip olabilir. Böyle durumlarda makineye konulan bulaşıkların çok kirli olmamasına özen gösterilmelidir.
Tıkanmış Lavaboları Açma Yöntemleri Nelerdir?
Lavabo tıkanıklığını gidermek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler şu şekilde listelenmiştir:
- Lavabo giderine bir yemek kaşığı karbonat ve bir bardak beyaz sirkenin dökülmesi giderlerde oluşan kalıntıları yok eder. Bu işlemden sonra pompa ile lavabonun açılması sağlanır.
- Yarım su bardağı tuz ve yarım su bardağı karbonatın karıştırılıp lavaboya dökülmesi etkili bir yöntemdir. Bu karışımlar uygulandıktan sonra biraz bekleyip kaynar su lavaboya dökülür.
- Marketlerde satılan lavabo açıcıları tıkanıklığı giderebilir. Ancak içerdiği maddelerden dolayı boruya zarar verebileceğinden çok kullanılması önerilmez.
- Lavabo tıkandığında tel gibi ve uzun bir alet ile tıkanıklığa sebep olan maddenin çıkarılması sağlanır. Ardından lavabo temizliği için kullanılan deterjanlar ile temizlenir.