Mermer yüzeyinin temizliği esnasında kimyasal maddelerin yerine doğal çözümlerin kullanılması mermerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Ayrıca doğal yöntemler ile temizlenen mermerlerde çizilme, kırılma ve çatlama gibi sorunlar ile karşılaşılma riski daha düşüktür. Mermer temizliği esnasında yüzeyin önce ılık bir su ile silinmesi de önem taşır. Yapışkan lekelerden kurtulmak için ılık ve ardından sıcak su uygulanması mermerlerin ani ısı değişiminden zarar görmesini de engeller.
Mermer Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
Mermer temizlerken dikkat edilmesi gerekenler arasında mermerin ani ısı değişimlerine maruz bırakılmaması yer alır. Mermer temizlerken dikkat edilmesi gereken diğer unsurlar şu şekildedir:
- Keskin araçlar ile mermerin temizlenmemesi
- Yuvarlar ve yavaş hareketlerin tercih edilmesi
- Doğal malzemeler ile temizlik yapmaya özen gösterilmesi
- Ani ısı değişimlerinin önüne geçilmesi
- Yumuşak bezler ile temizliğin yapılması
Mermerin çatlaması ve çizilmesinin önüne geçen işlemlerdir. Mermer temizliği yaparken yukarıdaki maddelere dikkat edildiği takdirde mermer kullanımı uzun ömürlü olur.
Eski Mermerler Nasıl Temizlenir?
Eski mermer temizliği yaparken rutin temizlik işlemlerinin de mutlaka düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Eski mermer temizliğinde yumuşak ve nazik hareketlerin uygulanması, mermerin zarar görmesini engeller. Sabunlu ılık bir su ile yapılacak temizleme işlemi eski mermerler için yeterli olur. Mermerin zarar görmesini engellemek için normal bir bez kullanılması ve sert hareketler yapılmaması gerekir. Eski mermerler kırılmaya ve çatlamaya daha elverişli olur. Ağır nesneler mermer üzerinde kullanılacak ise ağırlığın dağıtılması gerekir.
Mermerlerdeki Yapışkan Lekeler Nasıl Çıkar?
Mermerden yapışkan leke çıkarmak isteyenler sıcak su kullanarak işlem yapabilir. Bunun için öncelikle ılık bir su ile yüzeyin ısı derecesinin arttırılması gerekir. Ilık su ve bez yeterli olmaz ise kaynar su tercih edilebilir. Yapışkan lekenin bulunduğu yüzeye yavaş yavaş kaynar suyun dökülmesi ve üzerinde bir süre bekletilmesi yararlı olur. Yumuşak bir tel ile yüzeyin kazınması ardından nemli bir bez ile yüzeyi silinmesi yeterli olur. Yapışkan lekeler sıcak su yardımı ile kolayca çıkar.
Ayrıca laminant parke temizliği bilgilerine bakabilirsiniz.
Granit Mermerler Nasıl Temizlenir?
Granit mermer temizliği esnasında sıkça tercih edilen yöntem doğal çözümlerdir. 1 ölçek kabartma tozu ve ılık suyun karıştırılarak yüzeye dökülmelidir. Yüzeye nüfuz eden karışım, bir süre bekletildikten sonra nemli bir bez ile silinmelidir. Granit mermer temizliğinde yüzeyin çizilmemesi ve aşınmamasına özen göstermek gerekir. Mermer temizliği doğal yöntemler ile yapılırsa çözümler daha kalıcı olur.
Kararan Mermerler Nasıl Temizlenir?
Kararan mermeri temizlemek için sıcak su, karbonat ve sirke kullanılabilir. Kararan mermerlerin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Ayrıca süreci hızlandırmak isteyenler haftada 2 veya 3 gün mermerlerini sirkeli su ile temizleyebilir. Suyun ılık olması gerekir. Karbonat kullanarak da aynı işlem haftanın 2 – 3 günü tekrarlanabilir.
Mutfak Tezgahı Nasıl Temizlenir?
Mutfak tezgahı temizleme yönteleri arasında karbonatlı su bulunur. Karbonatlı su içerisinde bulundurduğu bileşenler nedeni ile kesin bir çözüm sunar. Özellikle yapışkan lekeler, iz yapan lekeler ve inatçı lekelere karşı karbonatlı su kullanılabilir. Tezgahın boyutuna göre belirlenecek ölçekte karbonat temizlikte kullanılır.
Sararan Mermerler Nasıl Temizlenir?
Sararan mermerin temizlenmesi için sabunlu su yardımcı olur. Sabunlu su ile yapılacak düzenli temizlik işlemleri mermer temizliğini sağlar. Mermerler düzenli temizlenir ise lekelenme ve sararma oranları en aza indirgenir. Mermerler uzun ömürlü doğal taşlardır ancak sert yapılarına rağmen çatlama, çizilme ve kırılma yapabilirler. Bu neden ile temizlik esnasında hassas davranılması önem taşır.