Sebil temizliğinin yapılması her ofis için önem taşıyan bir başka unsurdur. Sebiller birçok yerde bulunabilir ve bunların arasında sıklıkla toplu kullanım alanları yer alır. Sebiller; havalimanları, ofisler, okullar, hastaneler ve sokaklar başta olmak üzere kapalı ve açık tüm mekanlarda kullanılabilir. Türkiye’deki bazı belediyeler özellikle turistik bölgelerde sebil kullanır. Sebilleri birçok insanın temas ettiği araçlardır ve bu neden ile temizliği önem taşır. Sebil temizliğinin sık sık yapılması, kimyasal maddeler yerine doğal temizlik ürünlerinin tercih edilmesi sebili daha güvenilir ve hijyenik yapar.
Sebil Ne İşe Yarar?
Su sebili, evlerden hastanelere kadar iç ve dış mekanlarda sıkça kullanılan bir cihazdır. Suyun sıcak veya soğuk bir şekilde akmasını sağlayan bu cihazlar için damacana kullanılır. Birçok farklı sebil çeşidi bulunur ve her gelir türüne hitap eden farklı cihazlar söz konusudur. Su sebilleri suyun ısısını ayarladığı gibi çoklu kullanıma ve dozunda tüketime de yardımcı olur. Sebillerin pozitif yanı olduğu kadar negatif yanları da bulunur. Su sebillerinde plastik bardak kullanımı çevreyi olumsuz yönde etkiler ve plastik tüketimi artar. Sebil kullanırken plastik atık çıkarmamaya ve mümkün ise plastik ve karton olmayan bardakları kullanmaya özen göstermek gerekir.
Sebil Temizliği Neden Önemlidir?
Su sebili temizliğinin önemi şu şekilde açıklanabilir:
- Sebilleri kullanan kişi sayısı fazladır.
- Sebillere birçok kişi nüfuz eder.
- Sebiller su birikintisi yaparak bozulmaya ve elektrik çarpmalarına neden olabilir.
Bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda sebillerin düzenli temizlenmesi önem taşır. Çok sayıda kişinin sebillere temas etmesi mikrop ve bakterilerin sebil üzerinde birikmesine neden olur. Bu durumu önlemek için sebiller günde 3 – 4 kere belirli aralıklar ile temizlenmelidir.
Ayrıca ofis temizliği bilgilerine bakabilirsiniz.
Sebil Haftada Kaç Gün Temizlenir?
Sebil temizliği yönetmeliklerinde yer alan temizleme kurallarına uyulması gerekir. Sebillerin doğal yöntemler ile her gün temizlenmesi gerekir. Sebillerin bulunduğu konum ve kullanım sıklığı göz önünde bulundurularak günde kaç kere ve haftada kaç kere temizleneceğine karar vermek mümkündür. Örneğin haftada 3 gün kullanılan bir ofisteki sebilin her gün mutlaka temizlenmesi gerekir. Derin temizlik için haftada 1 işlem yapılması yeterli olur. Ayrıca damacana değiştirilirken de temizlik yapılabilir.
Sebil Temizlemek İçin Gereken Malzemeler Nedir?
Sebil temizliği sirke ile yapılması tavsiye edilir. Sebil temizliğinin doğal malzemeler ile yapılması, suyun kalitesi için de önemlidir. Kimyasal malzemelerin sebil temizliğinde kullanılması koku oluşumuna neden olur. Ayrıca bardak koyma bölümlerinin de sabunlu su veya sirkeli su ile temizlenmesi yeterli olur. Sebil temizliğinde özellikle suya maruz kaldığı için yosun oluşumlarına dikkat etmek gerekir. Sebilde renk değiştiren bölümlerin bir süre sirkeli suda bekletilmesi ve düzenli olarak sirke ile temizlenmesi önem taşır.
Sebil Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nedir?
Sebil temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler arasında kesinlikle yosun oluşumu yer alır. Plastik damacanalar ile sürekli temas eden sebillerde, yosun oluştuğu bilinen bir gerçektir. Sebillerin sürekli temizlenmesi, yosun oluşumunu engelleyen yöntemlerin tercih edilmesi gerekir. Ayrıca bardak bölümlerinde bardakların tozlanmaması için kapak kullanılmasına da dikkat edilmelidir. Damacana değişikliği yaparken etrafa saçılan suyun temizlenmesi de elektrik çarpmasının önüne geçer.
Sebil Temizliği Doğal Malzemeler ile Yapılır Mı?
Sebil temizliği doğal malzemeler ile yapılabilir. Özellikle sirke, sabunlu su ve ılık su sebil temizliğinin önemli ürünleridir. Doğal maddeler ile yapılan temizlik, kimyasal içermeyeceği için kişilerin sağlığını da olumsuz yönde etkilemez. Sebil temizliğinde doğal ürünlerin kullanılması sebilin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.