Petek Temizliği Nasıl Yapılır, Neler Gereklidir?

Petek temizliğinin nasıl yapılacağı şu şekilde açıklanabilir:

  • Öncelikle elektrikli süpürgeyle petek ile duvar arasında kalan bölümündeki toz ve kirler süpürülmelidir.
  • Peteklerin kenarları açılmalı ve bir sopa ya da oklava yardımıyla peteklerin içinin tozu alınmalıdır. Sopa ya da oklava yerine daha kullanışlı olan petek temizleme çubukları kullanılabilir, bu çubukların etrafındaki esnek fırça sayesinde peteklerin içleri rahatlıkla temizlenebilecektir.
  • Açılan petek parçaları yerine yerleştirildikten sonra peteğin yüzeyi nemli bir bezle silinmelidir.
  • Peteklerin yüzeyleri silinerek temizlendikten sonra petek yüzeyinin paslanmaması için kuru bir bezle ıslağı alınmalıdır. Böylece petek temizliği tamamlanacaktır. Ancak bu temizlikle uğraşmak yerine bu işi yapan firmalardan da yardım alınabilecektir.

Paslanan Petekler Nasıl Temizlenir?

Paslanan peteklerin temizliği paslanan radyatörler kalorifer sisteminde tıkanmaya ve ısınmayı etkilediği için mutlaka yapılmalıdır. Peteklerin nemle temas etmesinden dolayı oluşan pas peteklerin ve boruların dibine çökmektedir. Bu pasın temizliği için aşağıdaki yol izlenmelidir:

  • Kalorifer peteğinin çevresi eski havlularla kaplanarak petekten çıkabilecek kirli suların etrafa yayılmasını engellemek için önlem alınmalıdır.
  • Peteğin vanaları kapatılmalıdır (ısıyı kapatan vana elle kapatılabilse de diğer vana İngiliz anahtarıyla kapatılmalıdır). Vanalar kapatılırken kaç kez çevrildiği bir kere yazılmalıdır çünkü açarken de aynı sayıda çevirmek gerekecektir.
  • Isı vanasını kalorifer radyatörüne bağlayan cıvatalar gevşetilmeli ve radyatör anahtarı kullanılarak su çıkışı vanası açılmalıdır. Bu vana açıldığında kirli suların çıkma ihtimali bulunduğundan dikkatli olunmalıdır.
  • Plastik kapaklı ikinci vananın cıvatası gevşetilerek petek duvardan demonte edilmeli ve petek banyoya taşınmalıdır.
  • Peteklerin vanalarına hortum geçirilerek peteğin içi temizce yıkanmalı ve kir ile pastan arındırılmalıdır. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra petekler duvara geri montelenmelidir.

Ayrıca merdiven temizliği bilgilerini inceleyebilirsiniz.

Kalorifer Peteklerinin Dışı Nasıl Temizlenir?

kalorifer petek disi temizligi nasil yapilir

Kalorifer peteklerinin dışının temizliği peteklerin görünen ve dışarıyla temas eden bölümü olduğu için içinin temizliği kadar önemlidir. Kalorifer peteklerinin temizlenmesi kadar ne ile temizlendiği de önemlidir. Peteğin yüzeyini çizmeyecek ve soymayacak temizlik ürünleriyle peteklerin temizliği yapılmalıdır. Temiz bir bez, yüzey temizleyici katılmış suda ıslatılarak peteklerin dışı silinmeli ve ardından kuru bir bezle kurulanmalıdır. Her ne kadar petek temizliği gerekse de petek yüzeyinin kuru kalması paslanma olmaması için önemlidir.

Peteklerin Suyu Nasıl Boşaltılır?

Peteklerinin suyunun boşaltılması petek vanaları aracılığıyla yapılmaktadır. Radyatörün vanaları sıkıca kapatıldıktan sonra radyatörün üstündeki purjör tornavidayla gevşetilerek içerdeki basıncın çıkması sağlanmalıdır. Bu sırada su sıçrayabilir, bunun için bir kap kullanılarak önlem alınmalıdır.

Peteğin basıncı alındıktan sonra purjör açıkken vanalardan bir tanesi gevşetilerek radyatör içindeki su boşaltılacaktır. Boşaltılan su siyah, tortulu ve pis olacağı için sıçramamasına özen gösterilmelidir.

Beylikdüzü temizlik

Peteklerin Kirlendiği Nasıl Anlaşılır?

Peteklerin kirliliği dış yüzey için konuşulduğunda dikkatli bakılınca zaten gözükecektir. Bu halde bir nemli bir de kuru bez aracılığıyla peteklerin dış yüzey, temizlenmeli ve kurulanarak nemden arındırılmalıdır. Peteklerin içleri de kirlenebilmektedir. Peteklerin içlerinin kirlendiği ise alttaki boşaltma vanası aracılığıyla anlaşılmaktadır. Boşaltma vanası açıldığında siyah ve paslı bir su akıyorsa bu peteğin içinin kirlendiği anlamına gelmektedir.

Peteklerin boşaltma vanasından kirli su akması halinde içindeki suyun tamamen boşaltılarak petek temizliği yapılması gerekmektedir. Petek temizliği bir sonraki kış sezonu için peteklerin verimli olarak evi ısıtması için önemli bir iştir. Petek temizliği özellikle bu işi yapan firmalar aracılığıyla yapılabileceği gibi kişilerin kendisi tarafından da yapılabilecektir. Peteğe zarar vermemek açısından işinde uzman birine temizleme işinin yaptırılması kişinin kendisinin yapmasından daha akıllıca olacaktır. Peteğin zarar görmesi halinde geri dönüşümü zor olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tıkla Hemen Ara