Yaz temizliği ülkemizde herkes tarafından bilinen ve uygulanan bir işlemdir. Genellikle bahar aylarında bu temizliğe başlar. Yaz temizliği evin detaylı bir şekilde her yerinin temizlenmesi anlamına gelir. Kışlık kıyafetler kaldırılır ve yazlık kıyafetler ortaya çıkar. Evin komple temizlenmesi yaz ayına temiz bir ortamda girilmesini sağlar. Genellikle evdeki fazlalıklar kaldırılır, halılar yıkanır ve dolap içi düzenlemeleri başlar.
Yaz temizliğinde en çok önem verilen şey evin boyatılmasıdır. Kışın duvarlar sobadan ve kalorifer peteklerinden dolayı kirlenir. Genellikle bu kirlenme işleminden sonra yapılan boya eve temiz bir görünüm kazandırır. Bazı kişiler ise evin renginden sıkıldığı için evi boyatmayı tercih eder. Yaz ayına girildiği için genellikle evlerde açık tonlu renkler tercih edilir.
Yaz Temizliğinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Yaz temizliğinde gerekli olan bazı işlemler mevcuttur. Genellikle yaza girerken evlerini boyatan kişiler boya işleminden sonra zemin temizliğine geçer. Bu yüzeylerin temizlenmesi için genellikle kimyasal maddeler tercih edilir. Kış aylarında genellikle ev havalandırması daha nadir yapılan bir durumdur. Bu yüzden baharın gelmesi ile beraber evlerin sürekli havalandırılması için bir sakınca yoktur.
Yaz temizliğinde önem verilen bir diğer husus ise halıların yıkanmasıdır. Kışlık halılar yıkanıp temiz bir şekilde kaldırılarak yerine ince kilimler serilir.
Ayrıca petek temizliği nasıl yapılır? Bilgilerine bakabilirsiniz.
Yaz Temizliği İçin Yapılan İşler Nelerdir?
Yaz temizliğini tanımlayan tüm işler erken bir zamanda yapıldığında kişinin tekrar uğraşmasına gerek kalmaz. Tüm her yerin detaylı bir şekilde temizlenmesi ile yaza giren bir kişi yaz aylarında meşgul olmaz. Yaz temizliği adı altında yapılan işler şu şekilde listelenmiştir:
- Fırın temizliği
- Mutfak tavanlarının ve kapılarının silinmesi
- Buzdolabı temizliği
- Mutfak dolaplarının içinin silinmesi
- Kilerde bulunan gıdaların düzenlenmesi
- Elbise dolabının düzenlenmesi
- Baza altındaki eşyaların ayrıştırılması
- Evdeki fazlalık eşyaların verilmesi
- Yorganların toplanıp kaldırılması
- Böcek oluşumuna karşı evin ilaçlatılması
Tüm bu işlemler yaz temizliği olarak yapılır ve oldukça yorucu işlemdir. Temizlik birden fazla kişi ile yapılırsa çabuk bir şekilde bitebilir. Ancak tek başına bu temizliği yapan bir kişinin tek günde bitirmesi zordur. Genellikle elbise dolabı düzenlemesi ile başlayan temizlik genelden detaya doğru ilerler. Yaz temizliği herkes tarafından yapılan bir temizlik türüdür.
Gardrop Temizliği Nasıl Yapılır?
Elbise dolabının temizlenmesi bir nevi eşya değişimi olarak da tanımlanabilir. Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte elbise dolabındaki kışlık kıyafetler kaldırılarak yerine yazlık kıyafetler çıkarılır. Kışlık kıyafetler kaldırılmadan önce karbonatlı su ile yıkandığında rutubetten oluşabilecek lekelerin önüne geçilir. Kışlık kıyafetlerin temiz bir şekilde kaldırılması çıkarıldığında temiz bir şekilde giyilmesini sağlar. Kışlık kıyafetler tozlanmaması için sarılarak baza altlarına konulabilir. Baza altlarında eşyaların arasına konan lavanta ile eşyalar güzel kokar.
Yazın Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Yaz aylarında kalorifer peteklerinin temizliği kış için bir hazırlık niteliğindedir. Petekler her sene düzenli olarak temizletilmelidir ve kış aylarında bu temizliğin yapılması önerilmez. Evin daha iyi bir şekilde ısınması için petek temizliği edilmemesi gereken bir durumdur. Temizleme işlemleri için profesyonel bir ekibin çağrılması gerekir.
Petek temizleme işleminde ilk olarak elektrikli süpürge ile peteklerin arasındaki toz çekilir. Nemli bir bez yardımı ile petek araları temizlenir. Sabunlu su yardımı ile peteğin dışı silinir ve kurulanır. Ekipler tarafından da peteğin içi bir hortum yardımı ile temizlenir. Genellikle yaz temizliği işlemine başlamadan önce petek temizliğinin yapılması tercih edilir. Bu sayede kış başında böyle bir durumla uğraşmaya gerek kalmaz.Bu hizmetlerin devamında dış cephe cam temizliği m2 fiyatları adlı makalemizi inceleyebilirsiniz.